NAVEGADORS WEB


Un navegador web o explorador web, és una aplicació que permet a l'usuari recuperar i reproduir documents d'hipertext, generalment escrits en HTML, des de servidors web situats a qualsevol lloc del món. Aquesta xarxa de documents és coneguda com Teranyina mundial o World Wide Web (WWW). Els navegadors actuals permeten mostrar gràfics, seqüències de vídeo, sons, animacions i programes diversos a més de text i enllaços.
IMG_5201.jpg


La funció bàsica d'un navegador web és mostrar documents de text, segurament amb recursos multimèdia incrustats. Els documents poden estar ubicats a l'ordinador de l'usuari, però també poden ser a qualsevol altre dispositiu que hi hi estigui connectat (a traves d'internet, per exemple) i que tingui els recursos necessaris per la transmissió (un programari de servidor web) Aquests documents, habitualment anomenats pàgines web, tenen hipervincles que enllacen una porció de text o una imatge amb un altre document.

El seguiment d'enllaços d'una pàgina a una altre, ubicada en qualsevol ordinador connectat a internet s'anomena navegació.
(definició de navegador a Vikipèdia)

Els programes que permeten la navegació s'anomenen; es clar, navegadors. Els més utilitzats són.
external image firefox-logo2.jpg
external image microsoft-internet-explorer-8.jpg
external image safari-4-opiniones.jpg?w=180&h=180
external image seamonkey_logo.pngexternal image mozilla_logo2.gif
external image desktop_icon.gif
external image 118px-Opera_O.svg.png
external image 600px-Konqueror_logo.svg.png

Firefox
Internet Explorer
Safari
Seamonkey
(abans Mozilla)
GoogleChrome
Opera
Konqueror

Actualment els programes navegadors poden mostrar-nos gran diversitat d'informació en diferents formats: text, imatges, vídeos, sons, músiques, animacions...Per fer-ho el navegador ha de tenir uns programets, uns afegitons anomenats plugins.

Per comprovar si l'ordinador que ara useu té els plugins bàsics accediu a aquesta pàgina.

ESTILS DE NAVEGACIÓ


Hi ha més d'un estil de navegar per internet. Un és 'a la mateixa finestra'; poc interessant donat que ens anem deixant enllaços que ens podrien interessar. Un altre mètode consisteix en anar obrint allò que ens pot interessar "en una nova finestra" i després anar revisant si ens interessa o no. Si ho fem així ben aviat la barra de tasques ens quedarà ben atapeïda i la navegació s'ens farà més complexa. Un tercer estil de navegació, més eficient, és mitjançant "pestanyes"; és a dir, només tenim oberta una finestra de navegació però dintre d'ella hi ha diferents pestanyes, i cada pestanya correspon a una pàgina web. Aquesta és actualment una funcionalitat indispensable per a un navegador. Amb el Mozilla Firefox per obrir una nova pàgina en una pestanya nova només cal prémer Ctrl+clic en l'enllaç que volem obrir i mentrestant podrem continuar llegint la nostra pàgina actual i la que hem solicitat s'anirà carregant a la pestanya del costat.

external image 3pestanyes.JPG
Navegació amb el Mozilla Firefox

Amb el Firefox es pot crear amb totes les pestanyes una nova carpeta d'adreces d'interés. Per fer-ho cal clicar amb el botó dret a sobre del títol d'alguna pestanya i seleccionar "Afegeix totes les pestanyes com adreces d'interés" .

També es pot fer que la pàgina d'inici s'obri amb un conjunt de pestanyes actives predeterminades. Per fer-ho cal, carregar les pàgines en diferents pestanyes de la finestra del navegador i fer--les pàgines d'inici amb les opcions d'usuari ( obre el menú desplegable Eines, escull Opcions..., General, "Utilitza les pàgines actuals") Un cop fet això, quan premeu el botó "Pàgina d'inici" de la barra d'eines, totes les pestanyes definides s'obriran juntes.

external image ini.jpgprivate.gif Com és una pàgina web?

private.gif Traduïr tot navegant